– Håper han kan ta andre engasjement i næringen, sier havbrukstopp
Industribygger. Fenomenal jobb. Sentral. Dette er bare noen av lovordene folk i næringen kommer med om Ole-Eirik Lerøy i det han trer ut av Mowi.
Sist torsdag ble det kjent at Ole-Eirik Lerøy går av som styreleder i verdens største oppdrettsselskap, Mowi, etter å ha hatt den rollen i 15 år.
Med seg på veien ut døren får han mange gode skussmål fra andre sentrale skikkelser i næringen.
Alf-Helge Aarskog er en av dem. Han ble i sin tid hentet inn til stillingen som administrerende direktør i Mowi (da kjent som Marine Harvest) av nettopp Lerøy.
– Ole-Eirik har vært sentral for oppbyggingen av Mowi, hvor han over mange år har gjort en fenomenal jobb. Hans erfaring og pågangsmot har løftet Mowi til nye høyder, år etter år, samtidig har Ole-Eirik vært, og vil være, en sentral skikkelse for næringen, nasjonalt og internasjonalt, skriver Aarskog i en tekstmelding til Intrafish.
Lerøy: – Tiden vil vise
Lerøy var administrerende direktør i Lerøy Seafood fra 1991 til 2008. Fra 1994 til 2000 var han styreleder i Eksportutvalget for fisk (EFF), som i dag er kjent som Norges sjømatråd. Fra 2006 til 2011 satt han som styreleder i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), i dag kjent som Sjømat Norge.
Ole-Eirik Lerøy forteller til Intrafish at han hadde sitt første møte med næringen rundt 1979.
– Etter snart 45 år i næringen, med en rekke tillitsverv, 17 år som administrerende direktør i Lerøy og 15 år som styreleder i Mowi, så er det klart mitt hjerte banker for næringen og dens muligheter fremover, sier han til Intrafish.
Blant dem Intrafish er i kontakt med er det flere som påpeker at de forventer at Lerøy vil være en tydelig stemme for havbruksnæringen fremover også. Selv påpeker Lerøy at han har noen uker igjen som styreleder i Mowi først.
– Og vil nok først og fremst fortsette å heie på den fantastiske bedriften Mowi er blitt. Hvordan jeg skal bruke mitt engasjement for havbruksnæringen utover det vil tiden vise, skriver han i en tekstmelding.
Industribygger
Ystmark hadde selv en annen rolle i FHL da Lerøy var styreleder.
– Han var også en sterk pådriver for det vi kalte miljøløftet. Det gikk på at havbruksnæringen iverksatte tiltak som forpliktet næringen til miljøkrav som gikk utover det som var regelverket på det tidspunktet, sier Ystmark.
Han mener Lerøy har vært med på å gjøre havbruksnæringen legitim. Blant annet med hans arbeid med å få åpnet opp det amerikanske markedet. USA innførte i sin tid straffetoll for norske aktører for dumping, som en bråstopp for eksport av fersk laks til USA.
– Ole-Eirik var sentral og pådriver for fjerning av dumpingtollen på det amerikanske markedet. Uten hans innsats hadde vi ikke hatt samme posisjon i USA som i dag, mener Ystmark, og legger til:
– Han er en industribygger, men han er også en organisasjonsmann. Ole-Eirik Lerøy vil skrive seg inn i havbruksnæringens historie som en av de viktigste personene.
Ystmark legger til at han ikke vet hva Lerøy skal gjøre nå.
– Men jeg håper han kan ta andre engasjement i næringen. Vi trenger personer som Ole-Eirik Lerøy, legger Ystmark til.
– Tydelig stemme
Geir Andreassen er i dag administrerende direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF). Men på midten av 2000-tallet var han administrerende direktør i FHL (Sjømat Norge i dag).
– Vi jobbet veldig tett på hverandre i en periode. I dag er det få som husker tilbake hvordan organisasjonssystemene var på den tiden, men det var en periode med mange ulike organisasjoner som ble fusjonert til det vi i dag kjenner som Sjømat Norge. Ole-Eirik var ekstremt viktig i den prosessen, sier Andreassen.
Andreassen beskriver Lerøy som en tydelig strateg og lydhør styreleder.
– Han hadde en evne til å skjære gjennom at slik skal det være, og sånn blir det. På tiden var han veldig engasjert i organisasjonsarbeidet. Jeg opplevde han også som en tillitsmann med et vanvittig nettverk i næringen. Dersom noen var misfornøyd med noe, så visste han om det og tok det videre og sa at dette måtte vi gjøre noe med.
– Nå har han en posisjon som eier videre, men jeg tror nok stemmen til Ole-Eirik for videre utvikling av havbruksnæringen vil høres i tiden fremover også.
(Vilkår)