Produksjonen har blitt testet ut i ulike drifts- og miljøforhold på ulike steder langs norskekysten.
– I hvert steg av prosjektet har steril laks blitt sammenliknet med vanlig diploid oppdrettslaks. Hver rognproduksjon er delt i to. Den ene halvparten er triploidisert, og den andre halvparten er vanlig diploid laks – og de to gruppene har, med få unntak hatt like vilkår gjennom hele produksjonen, sier prosjektleder Sissel Kjøglum i AquaGen i en pressemelding fra Fiskeridirektoratet, som har gitt FoU-tillatelser til forsøkene.
I meldingen opplyser det at tidligere forsøk har vist at triploid laks fungerer beste ved lavere temperaturer. Dette forsøket viser imidlertid at den triploide laksen også presterer bra ved høye temperaturer, og dermed er egnet for produksjon langs hele kysten.
«Resultatene fra prosjektet viser at dersom det er optimaliserte produksjonsforhold i hele produksjonsfasen – fra rogn til slakt – så vokser steril laks fortere enn den diploide kontrollgruppen. Særlig gjelder dette i ferskvannsfasen, men også i sjøfasen er tilveksten for steril laks i hovedsak størst», heter det i pressemeldingen.
Videre opplyses det at den triploide laksen har noe høyere svinntall enn den diploide.
– Hovedinntrykket er likevel at det er fullt mulig å produsere triploid laks med svinntall som ligger langt under gjennomsnittet i næringen, sier Kjøglum i meldingen.
Bruk av fôr med høyere nivåer av fosfor og histidin forebygger skjelettdeformiteter og svekket syn hos den triploide fisken.
Krever optimale forhold
Kjøglum mener at triploid laks må anses som en ny art, med andre krav til oppdrettsbetingelser. Det opplyses at den er mer arbeidskrevende, og krever en spesiell måte å produsere rogn på, ha spesielt fôr og spesielle oksygen- og temperaturforhold.
- Under optimale produksjonsforhold presterer triploid laks på høyde med vanlig diploid laks, konkluderer Kjøglum.
De fem oppdrettsselskapene som har deltatt i forsøkene er Cermaq, Eide Fjordbruk, Midt-Norsk Havbruk, Nordlaks og Nova Sea.
Rapporten, som kun er på 8 sider, kan du lese HER