Antall lakserømminger mye lavere i år enn i fjor
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen kalte oppdretterne inn på teppet tidligere i år på grunn av flere lakserømminger på rad, men statistikken viser at det så langt har rømt mye færre laks i år enn i fjor.
Antallet rømningshendelser og rømt laks fra norske oppdrettsanlegg er betydelig redusert i 2020, sammenlignet med fjoråret. 2019 var riktignok et år preget av store rømningstall fra norske oppdrettsanlegg. Da rømte det 289.570 laks, mot 159.105 laks i 2018.
Så langt i år har antallet fisk rømt falt drastisk til kun 19.788 laksefisk, noe DNB Markets ukentlige rapport om laksemarkedet, «Fat Trout», omtaler.
Rømningstallene lagt frem i rapporten til DNB Markets er hentet fra Fiskeridirektoratet, som opplyser at tallene kan være høyere enn de som er oppført. Årsaken er at ikke alle rømninger rapporteres.
Sjømatbedriftene har merket seg utviklingen
Administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Sjømatbedriftene, Robert Eriksson, har merket seg utviklingen.
– Det er gledelig at tallene reduseres, men de må enda lenger ned. En rømt oppdrettslaks, er en rømt oppdrettslaks for mye. Da trenger vi enda mer kompetanse når vi gjennomfører arbeidsoperasjoner, siden det stort sett er da rømninger inntreffer. Vi må ha større fokus på rømning, fra toppen i styrerommet, helt ned til merdkanten, sier Eriksson til IntraFish.
Sjømat Norge har satt problemstillingen høyt på agendaen
Også administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, gleder seg over årets lave rømningstall så langt.
– Antallet og nivået rømninger har vært fallende over flere år og næringens innsats gir resultater. Vi ser det på utviklingen i vassdragene også, hvor det er gode tilstander, sier Ystmark.
Han legger til at rømningssikkerhet er noe Sjømat Norge har hatt fokus på i mer enn ti år, og at bransjeorganisasjonen har holdt kurs med et betydelig antall aktører i næringen over mange år.
– Vi har vært aktiv i prosesser hvor det utvikles standarder for oppdrettsnæringen. Det er høyt på agendaen blant tillitsvalgte hos medlemsbedriftene våre, hos bedriftene og i styrerommene. Vi har lagt inn en betydelig innsats for å bidra til bedre rømningssikring.
– Det skaper også et generelt fokus på rømninger. Uavhengig av møter med myndighetene, kommer vi til å ha dette høyt på agendaen over tid.
_______________________________________________________________________________________________