Vi når Kristiansen på telefon, og det blir tidlig klart at dette er en mann med et stort engasjement for det han snakker om, han framsnakker og skryter, spesielt av sine kolleger og ungdommen i næringen. Ja, næringen i seg selv får mange gode ord. Han brenner for rekruttering til næringen, og han er opptatt av at de unge i næringen skal ha et bredt nettverk rundt seg. Tidligere har han jobbet med Brohode Havbruk, som blant annet står bak kommende ukes Brohodekonferanse på Frøya. Nå har han stillingen årskurskoordinator for marin teknikk ved NTNU.

- Hva gjør egentlig en årskurskoordinator?

- Jeg har mye å gjøre med førsteårs-studentene innen marin teknikk ved NTNU. Jeg er et bindeledd mellom de fagansatte, som forelesere og fakultetet. Jeg gjør dessuten en del praktiske ting i forbindelse med opptak. Jeg skal videre tilrettelegge undervisning og praktiske ting med studiehverdagen til studentene. Jeg administrerer også en rekrutteringsgruppe til marin teknikk, hvor vi promoterer studiet og skaper blest om hva som foregår her. Videre  fungerer jeg som koordinator for Samarbeidsforum Marin, for å spre budskapet om marin teknikk. En del av det arbeidet er planlegging og gjennomføring av Ocean Space Race ved Marinteknisk Senter, hvor mer enn 500 elever  konkurrerer med  selvkonstruerte båter i våre laboratorier. Det er en del av jobben jeg gjør, humrer Kristiansen.

Brohodekonferansen
Neste uke er det klart for Brohodekonferanse Høst 2016 på Frøya i Sør-Trøndelag. Det er en konferanse Kristiansen har et nært forhold til, som tidligere koordinator for konferansen. Selv om han ser konferansen mer fra sidelinjen i år, er dette noe han også brenner sterkt for.

- Brohodekonferansen på Frøya er en del av aktivitetene under programmet NTNU Brohode Havbruk, som tidligere var kjent som NTNU Brohode Frøya. Programmets mål er å koble forskning og utdanning med næringslivet innen havbruk. På konferansen får folk møtes og snakke sammen. Det er ikke som på andre konferanser der noen snakker og andre lytter. Her legges det opp til at en skal snakke med hverandre, besøke hverandre. Studentene kommer i kontakt med næringen. Det er presentasjoner og en får en oppdatering på ståa i dag. Det handler om å løfte blikket og se på hva som er fremtidens muligheter innen havbruk, sett i et bredt perspektiv, forklarer han.

Som en del av konferansen er det blant annet speed-dating, der studenter og næringsliv setter seg ned og snakker sammen. Studentene får som en del av konferansen også dra på bedriftsbesøk for å lære mer om næringen.

- Konferansen er praktisk innrettet. Ved å besøke bedrifter på hjemmebane får studentene et helt annet innblikk i næringen enn hva de får fra lesesalen.

- Hvor verdifull er denne konferansen for studentene?

- Vi har sett at det har veldig stor verdi ved at studentene får direkte kontakt med næringslivet, og spesielt om mulighetene de har sammen. Gjennom prosjektoppgaver og masteroppgaver får en øynene opp for næringen. Vi har eksempel på at studenter har skrevet oppgaver i samarbeid med bedrifter, og noen har fått jobb i næringslivet som følge av kontakten som er opprettet på denne konferansen. Det er en gylden mulighet for studentene, og i alle fall en gylden mulighet for næringslivet. De får mulighet til å komme i kontakt med nye kloke hoder, påpeker Kristiansen.

Andre lærer av konseptet
Rundt 20 studenter blir plukket ut til å få være med på konferansen, og NTNU går inn med midler for at disse skal få delta.

- Samarbeidet mellom studenter og næringsliv er en pågående prosess. Bransjen har ikke hatt det fokuset tidligere, men det har blitt bedre. For næringslivet er det et spørsmål om prioritering. Dette er noe som tar tid. De som stiller synes det er et spennende og interessant konsept. Jeg synes folk er flinke til å stille og bidra, men det kan alltid bli bedre.

Det er eksempler på at andre har lært av konseptet Brohode, blant annet er speed-dating noe andre møteplasser for studenter og næringsliv har tatt i bruk.

- Jeg fikk også en forespørsel fra landbruksmiljøet på Toten om Brohodeprogrammet. Der presenterte jeg programmet og arbeidet som er gjort. En skjønner at det er gjort noe riktig når en får slike forespørsler. Nå holder de på med noe tilsvarende ved å bruke verktøyene vi har benyttet, og har sagt de skal ta dette arbeidet videre.

- Hva er bra i samarbeidet mellom studenter og næringsliv, og hva kan bli bedre?

- Utfordringen er aktivitetene vi gjør, for eksempel gjennom speed-dating. Der stiller næringsliv og studenter likt. Den samtalen kan være et skummelt konsept, og vi har en jobb å gjøre med å bryte barrierer. Tilbakemeldingene vi får er imidlertid at det er en veldig interessant måte å møtes og få en match på kort tid. Skal jeg framsnakke noen her, så vil jeg trekke frem de faglige ansatte  ved NTNU, som er veldig interessert i større kontaktflate til næringslivet, og setter av tid i en hektisk hverdag. Vi har lyktes med å skape et engasjement blant de ansatte innen utdanning og forskning ved NTNU.

- Hvor flink er havbruksnæringen til å lete etter «de kloke hodene»?

- Næringen er mer og mer på. De unge som jobber i havbruksnæringen er vant til tankegangen og hvordan en skal jakte på de gode hodene. Utfordringen er at en kan litt for lite om hvilken kompetanse som kan være relevant.  Synliggjøring av aktuell kompetanse står høyt på agendaen i Brohode-programmet. Vi inviterer bredt for å vise kompetansen til studentene, og mulighetene i næringen.

Nettverk
Kristiansen er også styreleder for YoungFish Midt.

- Gjennom YoungFish er det skapt en arena for de unge innen det brede rommet sjømatnæringen er. Jeg kjente veldig på det når jeg kom fra Tromsø, hvor jeg både hadde studert, jobbet i Norges Sjømatråd og for Troms Kråkebolle. Jeg kom til Trondheim som en ung mann med et begrenset nettverk i Midt-Norge. Jeg savnet et nettverk for de yngre, og tok initiativ til at det skulle opprettes YoungFish Midt. Vi har mål om å være en inkluderende gruppering, og at unge skal få et nettverk med likesinnede. Det er både sosialt og samtidig blir en bedre kjent med sjømatnæringen. Jeg synes også det var veldig givende å være på YoungFish-konferansen, det var mer som å komme heim, sier Kristiansen.

Han mener den unge generasjonen er åpne og inkluderende, og terskelen for å ta kontakt med ukjente er lav.

- Det er et enormt kontaktnettverk, og det har vært gull i jobben min. Den eldre garde i næringen er også ekstremt positiv til YoungFish, og ønsker sterke nettverk. Vi har sagt at vi venter på etableringen av både StockFish og OldFish, ler Kristiansen.

Marin teknikk
Han trekker også frem utdanningen innen marin teknikk som han jobber tett opp mot.

- Innen marin teknikk har det klassisk vært andre næringer enn sjømat som har stått sentralt for valg av spesialisering i løpet av studiet, og studiespesialiseringen marine ressurser og havbruk vært kun for spesielt interesserte Nå ser vi en mye større interesse for fiskeri og havbruk, også innenfor andre spesialiseringer.Tidligere har. Mens det tidligere kanskje var en eller ingen som valgte , oppgaver som retter seg inn mot fiskeri og havbruk, så er det nå et godt gjeng. Flere har fått øynene opp for mulighetene i sjømatnæringen.

Jeger
- Hva gjør du på fritiden?

- Jeg har ikke så mye av det. Det går litt i organisasjonsarbeid for YoungFish. Nå som det er høst, så blir det også jakting. I familien min har vi rett til å jakte elg i nord. Svigerfamilien i Møre og Romsdal har hjortejakt. Den første hjorten ble felt for 14 dager siden. Fuglejakt liker jeg også, men det blir lite tid til det. Mellom slagene prøver jeg også å få til litt klatring sammen med venner i Trondheim. Da går det mest i buldring, klatring uten noen sikring.

- Hva ville du gjort om du fikk være fiskeriminister for en dag?

- Jeg er glad jeg slipper…, men jeg ville prøvd å tilrettelagt enda mer for program som Brohode. Jeg ville også samlet forskjellige mennesker innen forskning, forvaltning, politikk, næring, studenter, folk fra forskjellige fagområder for å snakke sammen og dele erfaringer for å se på fremtiden for norsk havbruksnæring. Om jeg i tillegg skulle bevilget noen penger – så ville det blitt til Brohode Havbruk.

- Hvem fortjener skryt i havbruksnæringen?

- Jeg vil ikke trekke frem enkeltpersoner. Det er mange der ute som gjør utrolig mye bra, også en haug personer en ikke ser så mye til. Jeg vil skryte av ungdommen i næringen, som brenner for det de utdanner seg til og jobber innfor næringen de vil være i. De er motoren for å ta næringen videre. De er åpne, inkluderende og det er ikke mye rivalisering. Ungdommen ser muligheter for å gjøre mer og for å gjøre ting bedre.

- Hva var din siste kulturopplevelse?

- Det har vært fint lite i det siste, men den siste kulturopplevelsen var en samling internt i NTNU-systemet. Vi var i Nidarosdomen på en privatkonsert der det nye orgelet ble tatt i bruk. Det var både tøft og flott. Det var mye frysninger blant de som var der, for å si det sånn.

- Hva skal du gjøre i helgen?

- Da skal jeg være til stede på forskningstorget i Trondheim fredag og lørdag hvor NTNU har stand, og presenterer mulighetene innen marin teknikk og biologi. Vi skal vise mye av det interessante vi kan tilby for elever både fra grunnskole og videregående skole, samt befolkningen generelt. Søndag skal jeg være hjemme sammen med familien. Det er en hektisk hverdag, men jeg liker at det skjer ting. Selvsagt skulle jeg hatt enda mer tid sammen med familien, men NTNU er flink til å legge til rette slik at jeg både for være sammen med familien og samtidig får lov til å holde på med spennende oppgaver.