Eriksson mener Ystmark går bak ryggen på egne medlemmer. Dette er ikke tiden for konflikter, svarer Ystmark
Robert Eriksson i Sjømatbedriftene er i harnisk for at det eksporteres prodfisk. Sjømat Norge vil ikke krangle, og mener andre ting er langt viktigere i dagens situasjon.
Hva er produksjonsfisk?
- Norsk oppdrettslaks graderes av bransjen selv, etter en felles bransjestandard (NBS 10-01) fra 1999.
- Klassene er superior, ordinær og produksjon. Det aller meste av fisken, typisk over 90 prosent, er superior. Andelen kan variere noe fra årstid til årstid, og landsdel til landsdel.
- Det er objektive krav til fisk i hver klasse, som blant annet går på farge, flekker, sår, fasthet, skader, blødninger og form.
- Beskrivelsen av superior er «et førsteklasses produkt med egenskaper som gjør det velegnet til alle formål. Produktet er uten betydelige feil, skader eller mangler og har et positivt helhetsinntrykk».
- Den dårligste fisken, produksjon, kan ikke eksporteres ut av Norge før den er feilrettet. Typiske tegn for denne kan være kjønnsmodning, sår, misdannelser eller «grove behandlingsfeil».
- Det er ingen offisiell eller uavhengig tredjepart som bedømmer fisken (foruten i spesielle tilfeller hvor Mattilsynet kan stoppe eksport av produksjonsfisk).
Kilder: NBS 10–01 samt ulike industriaktører.
Dispensasjoner om eksport av prodfisk har skapt voldsomt engasjement i norske laksenæring den seneste uken. Bransjeforeningen Sjømatbedriftene og flere politikere har tatt et meget tydelig standpunkt om praksisen, mens storebror Sjømat Norge har ligget lavt.
– Hva mener egentlig Sjømat Norge om saken? Det er mye fram og tilbake med dere?