Hanhar nådd å gjøre seg bemerket på det drøyt halve året som er gått siden hanbegynte som fagsjef for kommunikasjon og næringspolitikk i NorskeSjømatbedrifters Landsforening (NSL).

OppdretterOla Braanaas har vært norsk laksenærings mest kjente pønker, etter at hanspilte i et pønkeband i sin ungdom på 80-tallet.

Nåfår han konkurranse -- sjøl om Frode Reppe kun spiller stereoanlegg -- men tilgjengjeld gjør han det meget høgt.

- Jeger vinyl-fantast og har etter hvert skaffet meg ei brukbar samling. CD dugerbare i bilen. Ellers var jeg festivalarrangør i sju år. Det gikk i pønk og rock:Jorddunst-festivalen på Frøya. Musikk er viktig for meg, sier pønkeren, sjøl ommange vil stille spørsmål om pønk er musikk -- men det er det nok ikke mangesom tør debattere med han.

Frøya-Frøya-Frøya.Når du snakker med Reppe, må du innstille deg på å høre mye om den øya -- derhvor det norske lakseeventyret begynte.

Ogfar hans, Guttorm, var med. Han dreiv med ei mær på Nesset, i Dyrvik.

-Men han gikk konkurs på grunn av lakselus. De hadde ikke noe middel mot lusaden gang. Så fant han pappa på at han skulle strekke ei presenning rundt mæraog fylle den opp med ferskvann. Men det var for seint. Uansett lagde han denførste lusepresenninga i Norge. Etterpå lasta han presenningen på bilen ogreiste rundt og hjalp andre oppdrettere. Jeg trur ikke at han tok seg betalt;det var ikke penger i næringa den gang. Han var langt oppover i Nordland ognerover Møre. Han reiste overalt, for i helgene var han ikke heime.

Eistund dreiv faren med en mink- og revefarm for Frøya Fiskeindustri. Bedriftenville nyttiggjøre seg avskjæret fra fiskeproduksjonen.

Farenvar opprinnelig skipper i utenriksfart. Etter hvert ble han lærer og var med åetablere fiskeri- og sjøfartslinja og seinere akvakulturlinja ved Frøyavideregående skole.

Såsatt han 16 år i Sør-Trøndelag fylkesting for Arbeiderpartiet.

-Han kjempet for oppdrett hele veien og ble nok oppfattet som et mareritt av mange.Men han så potensialet tidlig og ville ha folk til å forstå alvoret. Det stodårlig til langs kysten i de årene der. Det var mye fraflytting.

FrodeReppe sier at han har arvet engasjementet fra den fremdeles spreke 86-åring.

Nesteonsdag går Frode Reppe av som leder i Frøya Ap, men han fortsetter ikommunestyret og i styret til Sør-Trøndelag Ap.

Deer tre søsken. Søstera er også kommunepolitiker for Ap.

Brorenheter Svein og er daglig leder i NSL.

Sveindreiv med lakseeksport før han begynte som organisasjonsmann. Og Frode jobbettidvis hos broren, blant annet som innkjøpssjef i et selskap der broren ogsåvar, Seabell Salmon.

- Imi slekt diskuterer vi ikke annet enn oppdrett, påstår Frode Reppe.

Oppgjennom hele oppveksten, til han gikk ut av gymnaset, jobbet han med å fôrelaks, hver helg og i alle feriene. Det var hos Frøya Edelfisk som var kontrollertav Frøya Fiskeindustri. Resten av aksjonærene var taxisjåfører, småbrukere,lærere og pensjonister.

Menså bar det inn i militæret og der ble han i 20 år. Han har tjenestegjort overhele landet, i Indre Troms og i Tromsø, Bergen, Kristiansand, Oslo, Drøbak ogTrondheim. Han utdannet seg i Hæren, men konverterte til kystartilleriet.

Imange år var han lidenskapelig fluefisker, men har nå lagt sine to fluestengertil rundt 30.000 kroner på hylla.

-Slikt laksefiske er ikke bærekraftig så jeg sluttet med det, sier han.

Enannen lidenskap er rypejakt.

-Vi har hatt hund i 30 år så det er blitt noen mils gange på fjellet. Rypejakter bærekraftig. Du behøver ikke å skyte. Du kan heller trene hunden. Dethandler om forvaltning. Det gjelder å høste med måte.

Haner stolt over å være medeier i ”Norges største kamskjelldykkerselskap”. Detheter Atlantic Discovery.

Såover til fredagsintervjuet.

-Hvordan har siste arbeidsuke vært?

-Travel. Tirsdag og onsdag arrangerte vi Sjømatdagene på Hell med en rekord-deltakelsepå 450. Det er trolig én av de største samlingene i norsk havbruksnærings historie.

-Hva skal du gjøre til helga?

-Jeg skal heim til Frøya. Fredag ettermiddag drar kona og jeg ut og setter noenhundre meter garn, hvis været tillater det. På Frøya lever vi etter årstidene.

- Hvavar din siste kulturopplevelse?

-En konsert på Byscenen i Trondheim med islendingen Asgeir Trausti. Ingen harsolgt flere plater enn han på Island.

-Hvis du fikk være fiskeriminister i én dag, hva ville du gjort?

-Jeg ville kikket på flerbestandsforvaltningen. Det er dumt å fiske opp litenfisk som har verdi for større fisk. Derfor ville jeg regulert fisket ettertobis og brisling strengere, av hensyn til annen fisk og sjøfugl. Og så er jeg opptattav hvordan veksten i lakseproduksjonen skal skje. Vi frykter prosentvis vekst;det vil slå skeivt ut til fordel for de store aktørene. De lokalt eideselskapene vil tape på et slikt arrangement. Vekst må skje gjennom tildeling avnye konsesjoner av hensyn til de små og mellomstore aktørene. Det er de somskapte næringa.

-Hva syns du om dagens konsesjonsordning?

- Jeger usikker etter diskusjonen i Seniortanken på Hell mandag kveld. Seniortankener for øvrig en imponerende sammenslutning av veteraner i næringa. Det villevære prematurt av meg å si noe skråsikkert nå om konsesjonsordningen. Vi måførst diskutere den i organisasjonen.

-Hvem fortjener skryt?

- Minkone. Først så fikk jeg dratt henne til Frøya og nå sitter hun stort sett aleneder etter at jeg i august begynte å ukependle til Trondheim.

-Og hvem i næringa fortjener skryt?

- Herregud,ja hvem? Oppdretter Hans Petter Meland på Lovund. Eller Kjell Lorentsen i Bodø.Jeg klarer ikke å bestemme meg. Tenk på alt som de har fått til. Der er såmange kandidater. Jeg er imponert over disse lokale gründerne langs kysten vår.De er mer enn oppdrettere; de er samfunnsbyggere og samfunnsskapere, sierReppe.