Listeria påvist i laks fra Lerøy i Sverige

Et listeriautbrudd i Sverige i løpet av det siste året har blitt identifisert i å stamme fra røkte lakseprodukter fra Lerøy.

Røkt laks fra Lerøy er identifisert som smittekilde for listeria i Sverige.
Røkt laks fra Lerøy er identifisert som smittekilde for listeria i Sverige.Foto: Lerøy

Det melder Lerøy selv i en pressemelding tirsdag.

– For Lerøy er det å produsere trygg og sunn mat det aller viktigste vi gjør. Derfor tar vi mattrygghet på største alvor. Etter at vi i juli fikk melding fra Livsmedelsverket med mistanke om Listeria i våre røkte produkter fra anlegget i Smögen, har vi jobbet intenst med saken i samarbeid med svenske myndigheter, sier Anne Hilde Midttveit, Head of ESG og Quality i Lerøy Seafood Group i pressemeldingen.

Sporet tilbake til Lerøy

Det svenske Livsmedelsverket sporet noen av de 19 tilfellene av listeriose tilbake til et lakserøkeri i Smørgen, eid av Lerøy. Selskapet har innført tiltak og utbruddet er nå stanset, melder Lerøy.

Produktene fra Lerøy ble umiddelbart trukket fra svenske butikker. Det er innført en omfattende prøvetaking for produkter og selve fabrikken. Produktet er kun blitt solgt i Sverige.

Sammen med Livsmedelsverket, har Lerøy også gått gjennom råstoffleverandørene til anlegget. Det kan ikke utelukkes at Listeria har kommet inn i fabrikken i Smögen, med råvare fra et av Lerøys laksepakkerier i Norge. Lerøy samarbeider nå med Mattilsynet i Norge for å komme til bunns i dette, melder de i pressemeldingen.

Har prøvetaking

Lerøy understreker at alle laksepakkeri har et omfattende prøvetakingsregime for listeria på plass. Bakterien drepes ved varmebehandling, mens spiseklare produkter som er langtidsholdbare, som blant annet røkelaks og speket laks kan være mer risikoutsatt.

Anne Hilde Midttveit, Head of ESG og Quality i Lerøy Seafood.
Anne Hilde Midttveit, Head of ESG og Quality i Lerøy Seafood.Foto: Lerøy
– Lerøy beklager Listeria-utbruddet i Sverige på det aller sterkeste. Vi er svært lei oss for at mye tyder på at noen har blitt syke etter å ha spist røkte produkter fra vårt svenske anlegg. Vi gjør vårt ytterste for å hindre slike tilfeller i fremtiden. På generelt grunnlag oppfordrer vi likevel mennesker med underliggende sykdommer og gravide om å følge helsemyndighetens anbefalinger når det kommer til langtidsholdbar mat, sier Midttveit.
(Vilkår)
Publisert 28. november 2023, kl. 14.56Oppdatert 28. november 2023, kl. 14.56
LerøyListeria