Har 400.000 følgere på TikTok. Dette sier influenserne om kylling som laksefôr
Miljøorganisasjonen Bellona ønsker å mate laksen med kylling. Intrafish har sjekket hva matinfluensere i Norge tenker om ideen.
I dag blir ikke kyllingavskjær brukt i det norske matsystemet, selv om det allerede benyttes i noen andre land. Bellona har tatt til orde for å bruke avskjæret som råvare i fiskefôr.
– Akkurat som avskjær fra fiskeriindustrien er en verdifull ressurs, er også kyllingavskjær det. Og det er begge råvarer med høy næringsverdi. Og tilgangen på sirkulære råvarestrømmer er begrenset, sier Olav Fjeld Kraugerud, seniorrådgiver bærekraftig fôr i Bellona, til Intrafish.
Hva tenker matinfluensere om dette forslaget? Dette er personer som daglig legger ut videoer og bilder som omhandler mat. Intrafish har tatt en sjekk med noen av Norges mest kjente influensere på dette området.
– Høyst personlig
Kompisene August Borgås (28) og Martin Bryn (31) ble svært populære på TikTok for sine enkle oppskrifter for sine nesten 400.000 følgere.
– Miljømessig og økonomisk synes vi dette høres fornuftig ut, skriver kompisene i en epost til Intrafish.
De ble i 2023 kåret til Årets matinfluenser på prisutdelingen «Vixen awards», som er en kåring av Norges beste influensere i ulike kategoriser.
– Det er flott at ressursene som er til overs kan komme laksen til gode da den sikkert har gått av et høyere andel animalsk kosthold, som igjen øker kvaliteten på produktet, sier duoen.
Et dilemma Intrafish tok opp med Bellona var om ideen kan stride imot gruppen som kaller seg pescetarianere, altså en personer som hovedsakelig spiser mat som stammer fra planteriket, men skiller seg fra en vegetarianer ved at de også inkluderer fisk i kostholdet sitt.
– Når det gjelder hvorvidt pescetarianere kan spise laksen, så synes vi også at rasjonalitet er viktig. Det at noen har bestemt seg for at laks ikke er kjøtt, er for oss irrasjonelt og høyst personlig. Det å overføre egne moralske prinsipper over på en laks virker litt snodig. Det burde ikke bli vektlagt når avgjørelser som dette skal tas, sier kompisparet.
Skeptisk
Veronica Furnes Opsahl startet Instagram-kontoen @Fesk_kjerringa og brukte den til å få ut kreative tanker å inspirere folk til å bruke mer sjømat. Hun er mer skeptisk til konseptet.
– Jeg har ikke så mye og si annet enn at jeg er veldig skeptisk. Ja det er fint og få brukt opp restbiprodukter fra en annen bransje, men jeg tror ikke dette er veien og gå. Jo mer unaturlig et kosthold blir, jo mer problemer og følgesykdommer dukker det opp, mener hun.
(Vilkår)