Laksereisen: Slakteriet
På 1970-tallet begynte de første lakseslakteriene å dukke opp. Bli med på tilbakeblikket i laksehistorien!
For 100 år siden var vasking av klippfisk og sildeverking vanlig kvinnearbeid.
Slik var det også på 1970-tallet da de første lakseslakteriene begynte å dukke opp. I utkantkommuner var det ikke så mange arbeidsplasser hvor kvinnene fikk innpass, men fiskeforedling ble en kjærkommen inntekt for mange.
Et utall ungdommer langs kysten har også hatt sommerjobb på slakteriene. I dag har maskinene tatt over mye av arbeidet, men selve gangen i slakteprosessen er mye det samme.
70-tallet
På bildet under ser vi slakting av laks ved Frøya fiskeindustri en gang på 1970-tallet.
Pakking av laks
På neste bilde er det pakking av laks ved Simo havlaks sitt anlegg i Bjugn. John Simonsen startet lakseoppdrett i nærheten av Hammerfest i 1973, men i 1982 flyttet han virksomheten til Bjugn i Sør-Trøndelag. Kvinnen til venstre i rød jakke er Lise Simonsen, kona til John. Bildet er tatt i 1986.
Skraping
Her skraper Lise Simonsen ut blodranden fra en nysløyd laks hos Simo havlaks i Bjugn, 1986.
Blir til koteletter
Frossen laks sages opp i koteletter, hos Simo havlaks i Bjugn, 1986.
Napper bein
Bein blir nappet fra en laksefilet. Simo havlaks, Bjugn 1986.
Sommerjobb
Ungdommer sløyer laks. Dette var en vanlig sommerjobb for ungdommer som vokste opp langs kysten. Bildet er tatt et sted på Møre ca. 1990.