Laksereisen: Slakteriet

På 1970-tallet begynte de første lakseslakteriene å dukke opp. Bli med på tilbakeblikket i laksehistorien!

Laksefileter skjæres i porsjoner og pakkes. Både tidspunkt og sted for fotografiet er ukjent.
Laksefileter skjæres i porsjoner og pakkes. Både tidspunkt og sted for fotografiet er ukjent.Foto: Vidar Vassvik/Kystmuseet i Sør-Trøndelag
Bernt Fjeldvær, formidler ved Kystmuseet i Sør-Trøndelag, bidrar i Intrafish sin historiske bildeserie i sommer.Foto: Melodie Rodah

For 100 år siden var vasking av klippfisk og sildeverking vanlig kvinnearbeid.

Slik var det også på 1970-tallet da de første lakseslakteriene begynte å dukke opp. I utkantkommuner var det ikke så mange arbeidsplasser hvor kvinnene fikk innpass, men fiskeforedling ble en kjærkommen inntekt for mange.

Et utall ungdommer langs kysten har også hatt sommerjobb på slakteriene. I dag har maskinene tatt over mye av arbeidet, men selve gangen i slakteprosessen er mye det samme.

70-tallet

På bildet under ser vi slakting av laks ved Frøya fiskeindustri en gang på 1970-tallet.

Foto: FOS-arkivet/Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Pakking av laks

På neste bilde er det pakking av laks ved Simo havlaks sitt anlegg i Bjugn. John Simonsen startet lakseoppdrett i nærheten av Hammerfest i 1973, men i 1982 flyttet han virksomheten til Bjugn i Sør-Trøndelag. Kvinnen til venstre i rød jakke er Lise Simonsen, kona til John. Bildet er tatt i 1986.

Foto: Christian Andersen/Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Skraping

Her skraper Lise Simonsen ut blodranden fra en nysløyd laks hos Simo havlaks i Bjugn, 1986.

Foto: Christian Andersen/Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Blir til koteletter

Frossen laks sages opp i koteletter, hos Simo havlaks i Bjugn, 1986.

Foto: Christian Andersen/Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Napper bein

Bein blir nappet fra en laksefilet. Simo havlaks, Bjugn 1986.

Foto: Christian Andersen/Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Sommerjobb

Ungdommer sløyer laks. Dette var en vanlig sommerjobb for ungdommer som vokste opp langs kysten. Bildet er tatt et sted på Møre ca. 1990.

Foto: Vidar Vassvik/Kystmuseet i Sør-Trøndelag
I sommer presenterer Intrafish, i samarbeid med Kystmuseet i Sør-Trøndelag, en serie bilder fra den korte – men innholdsrike – historien til norsk oppdrettsnæring.
(Vilkår)
Publisert 13. July 2024, kl. 07.00Oppdatert 29. July 2024, kl. 12.17
SlakteriSlakterietHistoriskMuseumKystmuseet